Bencze Boglárka - Várkonyi Mária - Székács Zsófia - Szucsák Bálint - Zimborán Gábor

Bencze Boglárka

"Tücsi" - nádihegedű (bár nem lesz az zárlatos, ha  bedugom az erősítőbe?),  kornyika és kopácsolás.

Mottó: "Édes lányom, csak népzenét ne engedd játszani a gyereket!" - Imádott néhai Boglár Anna hegedűtanárnőm anyukámhoz intézett intelme (cc.1992)

Tucsi

Kezdetben vala ugye, a balettóra, melynek eredményeképpen addigi hiperaktivitásom csak fokozódott, úgyhogy inkább hegedűórákra járattak. Az első hat év alapképzést sikeresen túlélte a családom. Ezután, miközben a Karinthy gimnáziumban elsajátítottam az angol nyelv alapjait, a Dohnányi Ernő zeneiskola ifjúsági szimfonikus zenekarában játszottam 7 évet. Sokak szerint valamikor ekkortájt ment el az eszem. Történt ugyanis, hogy ' 98 nyarán megérkezett hozzánk egy német cserezenekar, akik a mi konzervatív repertoárunkkal szemben csupa népszerű slágert és filmzenét játszottak. Felajánlották, hogy üljünk be a próbáikra és zenéljünk velük a koncertjükön. Lelkesen blattoltuk az Oroszlánkirály, meg a Robin Hood zenéjét, mikor is utolsó számként egyszer csak előkerült egy "Lord of the Dance" c. kotta, és izgatott susogás futott végig a társaságon. Mi lehet ebben olyan izgalmas? -kérdeztem magamat, miközben az előttem tátongó üres kottafejeket bámultamTucsok. A hegedű szólam ránézésre halálosan unalmasnak tűnt. Aztán lejátszottuk az első oldalt - bevallom azért kicsit borzongató volt a fuvola szólam benne, és különben is hogy lehet egy művet 9/8-os ritmusban megírni??? - mit sem sejtve lapoztam, és két oldalnyi sűrű tizenhatodokkal találtam szemben magam. Mindenki tépte a vonót ezerrel, mi szegény magyarok persze köpni-nyelni nem tudtunk. Én bedühödtem, két napig egyfolytában gyakoroltam, és megtanultam életem első reel-jét. :) (Később azt is megtanultam, hogy a 9/8-ot slip jig-nek hívják, és gyönyörű táncokat lehet rá lejteni.)
Hát valahogy így kezdődött. Bár még akkor is azt hittem, hogy a LOTD egy musical, mikor már rongyosra hallgattam az osztrák rokonoktól kapott CD-t (hogy nem tűnt fel, hogy alig énekelnek benne?), mígnem elcsíptem egy szilveszteri ízelítőt a táncshowból.
A 2000-ben indult első Karneválos ír-sztepp tánctanfolyamra az elsők között jelentkeztem. Később a Celtic Sunrise tagjaként léptem fel, mint táncos és mint hegedűs. Catherine Gallagher vezetése alatt a csapat felvette a Steps of the Celts nevet, ahol szintén eltöltöttem pár évet tanulással és tanítással.
2004 óta "szabadúszóként" inkább ír néptánccal foglalkozom, több hazai együttesnek tartok táncházakat. Néhány évre kimaradt a hegedülés a túl sok táncpróba miatt, de szerencsére még idejében észbe kaptam és visszacsempésztem a zenét az életembe.
2005 nyarán csatlakoztam a Gallowglass együtteshez, a többit már a "közös történelmünk" rovatban olvashatjátok.


 

the southpark band Zsofi Balint Zimbi Marcsi Tucsi